Når “overspenningsvern” omtales, menes som regel den enheten som sitter inne i sikringsskapet ditt og beskytter anlegget mot uventede spenningsendringer. Vernet skal føre overspenningene til jord i stedet for at de fortsetter innover i installasjonen (ledningene i boligen) og forårsaker skade/svekkelser som igjen kan føre til brann.
I 2010 ble det innført et absolutt krav om at alle elektriske anlegg skulle beskyttes med overspenningsvern, men det har ikke tilbakevirkende kraft. De fleste eldre anlegg har derfor ikke beskyttelse. Det er absolutt fornuftig å ettermontere dette, og flere forsikringsselskaper tilbyr rabatt på boligforsikringen dersom du har overspenningsvern.
Sjekk overspenningsvernet jevnlig
Et overspenningsvern har patroner som vises i et lite vindu på vernet. De skal være grønnfarget når vernet er intakt. Når det er rødt, sort eller annen farge enn grønn betyr det at vernet er “brukt opp”. Det har ingen betydning om det fremdeles er to grønne “vinduer”. Når en av patronene er brukt opp, er vernet ikke intakt og beskytter ikke det elektriske anlegget.
Typer overspenningsvern
Type 1 (Grovvern): Er et overspenningsvern med stor avlederkapasitet. Brukes som oftest i anlegg hvor det monteres lynavleder. Monteres i fordeleren bak overstrømsvernet slik at koblingsledningen mellom overstrømsvernet og hovedjordskinnen er sikret av overstrømsvernet (automatsikring/smeltesikring). Grovvernet skal beskytte installasjonen mot umiddelbare eller langsiktige skadevirkninger og gir ikke alltid tilstrekkelig beskyttelse av ømfintlig elektronisk utstyr. Type 1 er også kjent som grovvern/primærvern. Beskytter mot 10/350 µs impulsstrøm.
Type 2 (Mellomvern): Er et vern med normal avlederkapasitet. Denne beskytter mot indirekte effekt av lyn og koblingsoverspenninger. Brukes som hovedvern i områder med liten hyppighet av overspenninger, eller som mellomvern etter et hovedvern. Brukes til IT- og TN-nett. Type 2 er det vernet som oftest benyttes som beskyttelse i normale installasjoner. Beskytter mot 8/20 µs impulsstrøm.
Type 3 (Finvern): Er et vern med lav avlederkapasitet. Monteres så nær som mulig det utstyret som skal beskyttes. Finvernet skal beskytte utstyr mot å bli ødelagt av overspenningspulser og brukes ofte i forbindelse med elektronisk utstyr. Finvern kalles også sekundærvern. Det skal alltid være forankoblet et mellomvern i anlegget før finvern kan benyttes. Beskytter mot 8/20 µs impulsstrøm.
Type 1+2 (Grovvern og Mellomvern): Er et kombinert lyn- og overspenningsvern som oftest brukes i anlegg der det er montert lynavleder. Denne kan monteres på hovedinntaket eller i hovedtavle. Disse klarer direkte lynnedslag med en 10/350 µs impulsstrøm og tar også unna de verste restspenningen. Velger man et Type 1+2 lyn- og overspenningsvern, trenger man kun en Type 3/ Finvern for best mulig beskyttelse. Har man underfordelinger med mer enn 10m strekk, skal disse beskyttes med et rent Type 2 overspenningsvern.
Et overspenningsvern i sikringsskapet gir ikke nødvendigvis beskyttelse utstyr tilkoblet anlegget som TV, dekoder, radio, PC, modem, fryser, kjøleskap etc. Vi anbefaler at du trekker ut støpselet av disse apparatene hvis det brygger opp til tordenvær, eller når du reiser på ferie. Det kan også være smart å sette i finvern til de apparatene, men det krever at overspenningsvernet i sikringsskapet er montert.