Sikringsskapet

Sikringsskapet er den sentrale delen av det elektriske anlegget, og skal ivareta sikkerheten i anlegget. En sikring brukes i elektriske installasjoner for å beskytte ledninger og apparater mot overbelastning og kortslutning. I sikringsskapet er det en rekke sikringer som kontrollerer strømflyten til ulike deler av hjemmet ditt. Én sikring kan for eksempel dekke flere soverom, men du har også dedikerte sikringer til apparater som trekker mye strøm som varmtvannsbereder og stekeovn. En kurs betegner inndelingen av det elektriske anlegget. Kursen beskyttes av en sikring.

Snarveier

Skrusikringer

Dårlige kontaktpunkter og varmgang er spesielt aktuelt i eldre sikringsskap med skrusikringer. Dersom du har et slikt sikringsskap, bør du være oppmerksom.

Bilde av skrusikringer i sikringsskap

Automatsikringer

Sikringsskapet er et knutepunkt med store belastninger og risiko for varmgang dersom det oppstår en feil, selv med automatsikringer.

bilde av sikringsskap med automatsikringer

Overspenningsvern

Overspenningsvern beskytter det elektriske anlegge ditt mot blant annet torden. Men ved kraftige overspenninger kan det bli defekt så det er lurt å følge litt med.

Jordfeilbryter

​En jordfeilbryter skal automatisk koble ut strømmen dersom det oppstår en jordfeil i det elektriske anlegget eller i noen av de tilkoblede apparatene. På denne måten beskyttes du mot støt og strømgjennomgang ved jordfeil.

Jordfeilvarsler

Jordfeilvarsleren skal varsle med lyd- og lyssignal hvis det oppstår jordfeil. Slik får du beskjed om at det finnes en feil.