I de fleste virksomheter vil det være nødvendig med noen gode rutiner for elsikkerhet i hverdagen, og noen rutiner for regelmessig kontroll og vedlikehold av elektrisk anlegg og elektrisk utstyr.
Rutiner for elsikkerhet i hverdagen
Under risikovurderingen ble det sikkert avdekket noen forhold som de ansatte må være oppmerksomme på i hverdagen. Dette kan f.eks. være å trekke ut kaffetrakteren, å passe på at varmeovner ikke er tildekket, hva slags utstyr som skal skrus av etter arbeidsdagens slutt osv. Kanskje noen rutiner allerede er innarbeidet? Kanskje det må etableres nye rutiner? Slike rutiner kan beskrives i en egen instruks, være en del av brannverndokumenter, integreres i stenge-/låserutiner eller utformes som oppslag i form av en huskeliste. Det viktigste er å finne en form som passer for din virksomhet.
Eksempel på elsikkerhetsinstruks (word)Eksempel på elsikkerhetsinstruks (PDF)Rutine for regelmessig og systematisk kontroll av elektriske installasjoner og elektrisk utstyr
Dette kan utføres etter to metoder. Vi anbefaler den første:
1. Egenkontroll av virksomheten og avtale med installasjonsvirksomhet
Dette kan utføres etter to metoder, hvorav vi anbefaler den første:
1. Egenkontroll av virksomheten og avtale med installasjonsvirksomhet.
En egenkontroll etter sjekkliste kan f.eks. gjennomføres i forbindelse med vernerunder/brannvernrunder. Det skal være definert hvor ofte kontrollene skal gjennomføres, hvem som skal utføre kontrollen og hvem som har ansvaret for å følge opp de avvikene som eventuelt avdekkes.
Bruken av, de ytre omstendighetene rundt og kompleksiteten til de elektriske anleggene bør avgjøre hvor hyppig egenkontroll skal utføres. Dere kan justere hyppigheten etter de erfaringer dere har med feil på anlegget.
Innholdet i sjekklistene må basere seg på resultatet fra risikovurderingen og tilpasses det som er aktuelt for deres virksomhet. Utfylte sjekklister skal arkiveres i internkontrollsystemet. Eventuelle feil som avdekkes listes opp på en avviksrapport hvor det fortløpende føres opp utførte tiltak og kvitteres for at avvikene er utbedret. Til sjekklisten bør det også være utarbeidet en instruks som angir hvordan kontrollen skal foregå i tillegg til hva egne ansatte kan utføre og hva elektrofagkyndige må utføre.
Eksempel på sjekkliste for egenkontroll (word)Eksempel på sjekkliste for egenkontroll (PDF)2. Avtale med installasjonsvirksomhet om regelmessig kontroll av elektrisk anlegg og elektrisk utstyr
En slik avtale bør eventuelt inneholde følgende:
- Avtaleparter og kontaktinformasjon.
- Avtalens omfang og hva som skal kontrolleres (spesifisert sjekkliste).
- Hvor ofte kontrollen skal gjennomføres.
- En garanti for at installasjonsvirksomheten benytter fagfolk med nødvendig kompetanse.
- En avklaring om samme installasjonsvirksomhet også skal utbedre eventuelle feil.
- Etter hver kontroll må virksomheten få dokumentasjon fra installasjonsvirksomheten på at kontrollen er gjennomført sammen med en liste over eventuelle feil som er funnet.
I mange tilfeller er dette en fornuftig løsning siden fagpersonell normalt vil kunne oppdage flere typer feil og mangler, i tillegg til å foreta en grundere kontroll enn det en ufaglært har mulighet til. Det er imidlertid ikke noe generelt krav om å inngå en slik type avtale. Som eier/bruker av et elektrisk anlegg er virksomheten ansvarlig for at anlegget til enhver tid er i orden. Det kravet kan for mange være vanskelig å overholde dersom anlegget aldri blir kontrollert av fagpersonell. I spesielle tilfeller kan det finnes konkrete krav til faglig kontroll av det elektriske anlegget. Blant annet finnes dette i lovverk knyttet til dyrehelse og dyrevelferd, og vil være relevant for de som driver husdyrhold. Det er imidlertid viktig å huske at det uansett er den ansvarlige i virksomheten som har ansvaret for internkontrollsystemet og oppfølgingen av dette. Det er ikke mulig å fraskrive seg dette ansvaret selv om det benyttes eksterne leverandører i enkelte ledd av internkontrollen.
Se mer informasjon om elkontroll