Nå tennes tusen julelys

Nå er det tid for å finne frem julebelysningen, men det er noen ting du bør tenke på før du setter i gang.

Bruk LED-lys

Ikke bare bruker LED-lys mindre strøm og varer lenger, LED-lys blir også mindre varme enn tradisjonelle lyspærer. Da blir det mindre sjanse for at noe skal ta fyr. Har du gamle julelys, kan det være en god idé og bytte til LED-lys.

Skal du mye bort i jula, er det lurt heller å bruke batteridrevne lys enn lys som går på strøm. Disse kan gjerne stilles på en timer så de ikke står på hele tiden.

Sjekk IP-klassifiseringen

IP-klassifiseringen er en indikator på hvor bestandig produktet er. IP-klassifiseringen består av to tall, der jo høyere tallet er, jo mer bestandig er produktet. Produkter som skal brukes ute må ha en IP-klassifisering på minst 44. Dette betyr at det tåler blant annet støv og regn/snø. IP-klassifiseringen skal stå på pakningen, men også på selve produktet. Hvis du er usikker på IP-klassifiseringen anbefaler vi at du ikke bruker produktet.

IP-klassifiseringen skal stå på esken.
Ofte står IP-klassifiseringen også på støpselet.

Hva med skjøteledninger?

I utgangspunktet anbefaler vi at du bruker minst mulig skjøteledninger; de er kun til midlertidig bruk. Få heller en elektriker til å sette opp strømuttak der du trenger det.

Til julebelysning ute er det imidlertid forståelig at det brukes skjøteledninger for en periode, men det er ikke fritt frem hva slags skjøteledninger du bruker. Selv om skjøteledningen din ser solid ut, er den kanskje ikke egnet for utendørsbruk. Også på skjøteledninger må du sjekke IP-klassifiseringen. IP44 og over betyr at den kan brukes ute. Skal du skjøte sammen flere ledninger, bør du bruke en beskyttelsesboks over skjøten.

Husk at skjøteledninger aldri skal trekkes innenfra og ut så de kommer i klem i dører eller vinduer. Det er også krav på at utendørs stikkontakter skal være jordet.   Når sesongen er over og du ikke vil ha på lysene lenger, har kanskje skjøteledningen snødd ned. Da anbefaler vi at du trekker ut kontakten og lar den ligge til snøen har smeltet. Hvis du røsker den ut, risikerer du å skade ledningen. Dette er skader du nødvendigvis ikke ser med det blotte øye, men det kan likevel være nok til at ledningen ikke lenger opprettholder IP-klassifiseringen sin.  

To skjøteledninger; en for innebruk og en for utebruk.
Skjøteledning for utebruk. IP-klassifiseringen står på støpselet.