Høye strømpriser sør og øst i landet, gjør at mange velger å kjøre vaske- og oppvaskmaskin om natta. Det er ikke en selvfølge at du sparer penger på dette. Det kommer an på hvilken strømavtale du har.
Bruk elektrisk utstyr når du er våken og tilstede!
En vaskemaskin forbruker ca. 235 kWh i året. Dette forbruket baserer seg på 148 vask på 40 grader, 99 vask på 60 grader og 35 vask på 90 grader, totalt 282 vask på ett år. (kilde: Strøm.no)
Det betyr at én gjennomsnittsvask forbruker 0,8 kWh.
Et lite regnestykke: Ved gjennomsnittspris på 6 kroner pr kWh, vil én vask koste nesten 5 kroner. Trekk fra kompensasjonen*) du får fra staten, blir regningen for en gjennomsnittsvask drøyt ei krone. Besparelsen er dermed forsvinnende liten ved å kjøre vaskemaskiner om natta, men konsekvensene kan bli katastrofale for deg og familien hvis maskinene begynner å brenne.
En reell brannfare
Hvitevarer som vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner utsettes for påkjenninger som varme, fuktighet, vibrasjoner og støv/lo. Maskinene inneholder også mye elektronikk, varmeelementer, vifter og motorer. Det er ikke uvanlig at det starter brann i disse maskinene.
Når en brann oppstår om natta mens dere sover, vil dere sannsynligvis ikke oppdage det "før det er for sent". Jo senere du oppdager branntilløpet, jo større er sjansen for at dere ikke kommer dere ut av hjemmet i tide.
- Ikke bruk tørketrommel, vaskemaskin eller oppvaskmaskin om natten eller når du ikke er hjemme.
- Sjekk lofilteret etter bruk av tørketrommelen uansett hvilken type tørketrommel du har.
- Sørg for at du får vekk alt loet, og sett filteret på plass igjen. Lo tar ikke nødvendigvis fyr, men det kan begynne å gløde, noe som kan føre til brann.
- Varmeutviklingen i tørketromler utgjør en risiko i seg selv, og i tillegg kan overbelastning være en risiko.
- Ikke ha for mye klær i maskinen. Da vil motoren jobbe tungt og risikoen for kortslutning øker.
- Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner er utstyr som trekker mye effekt, og dermed har høyere brannrisiko.
Hvor mye strøm bruker de ulike elektriske produktene?
- Komfyren forbruker ca. 800 kWh i året hvis du i snitt bruker den sju timer i uka.
- Støvsuger forbruker ca. 50 kWh i året ved "normal bruk"
- En A-merket tørketrommel forbruker 375 kWh i året, mens en C-merket trommel ligger på ca. 600 kWh.
- En TV som står på i snitt 21 timer i uka, forbruker 110 kWh i året.
- En brødrister klarer seg med beskjedne 10 kWh i året.
- Fryseboksen derimot, den drar i snitt 640 kWh gjennom året.
(Kilde: strøm.no)
Kutt toppene i strømforbruket
Målet til myndighetene er å kutte toppene i forbruket vårt og utnytte kapasiteten i strømnettet bedre. Da sparer vi penger og miljøet. Nasjonale myndigheter ønsker at vi alle skal bruke strømnettet smartere for å redusere behovet for kostbare utbygginger. Derfor får alle strømkunder ny nettleie. Det er to ting som lønner seg å gjøre når ny nettleie innføres:
- Bruk mest strøm på kveldstid og/eller i helgen.
- Fordel strømforbruket utover i tid. For eksempel bør du ikke lade bilen samtidig som du lager middag og bruker varmtvann i større mengder.
Det betyr likevel ikke at du ikke skal bruke strømmen på en trygg måte. Derfor kan du selvfølgelig kjøre vaskemaskin og tørketrommel på kveldstid, men sørg for at maskinene er ferdig før du legger deg.
*) Staten kompenserer 90 prosent av gjennomsnittspris over 70 øre. Ved gjennomsnittspris på 6 kroner pr. kWh, vil kompensasjonen utgjøre 4,77 kroner. Én gjennomsnittsvask vil da koste 98 øre.