Når vasken brenner

Det begynte å pipe i alarmer midt på natta i et bolighus med boenheter. Takket være seriekoblede røykvarslere kom alle åtte beboerne seg ut av huset da det begynte å brenne i en vaskemaskin.

Brannen startet i utleieleiligheten. Når du leier ut en del av hjemmet ditt, har leietaker og utleier et felles ansvar for å holde huset trygt.

Brannvesenet kom kjapt

Det ble en mer dramatisk natt enn vanlig i hjemmet som huser åtte små og store fra ett til 33 år. I det røykvarslerne begynte å pipe, ringte alarmsentralen.

De kunne fortelle at sensoren i kjellerleiligheta hadde oppdaget røyk. Jeg løp ned og fant en røyklagt leilighet. Heldigvis hadde leietakeren våknet og var i sikkerhet.

Pernille Bjørnstad, huseier og utleier

I løpet av disse minuttene hadde alarmsentralen kontaktet brannvesenet. De var på plass rundt sju minutter etter at det begynte å pipe.

Brann i vaskemaskina

Den vanligste brannkilden i norske hjem er komfyren, og de aller fleste boligbranner starter i kjøkkenet. Årsaken er stort sett uoppmerksomhet. I denne situasjonen ble komfyren raskt utelukket, og de måtte lete videre etter mulige årsaker. Det tok likevel ikke lang tid før brannvesenet skjønte at årsaken befant seg på badet, og da var det ganske begrensa hva det kunne være.

Det var enten taklampa, en vegghengt varmeovn eller vaskemaskinen. Alle produktene så helt normale ut. Helt til brannvesenet åpnet vaskemaskinen. Der stod røyken ut. De bar den ut og undersøkte den på innsiden. Den var helt svidd.

Det gikk heldigvis bra

Vaskemaskinen var eldre og lite brukt, og var blitt satt på om kvelden. Brannutreder Ola Rasch forteller at det var en diode i kretskortet som hadde blitt varm.

Brent kretskort i vaskemaskingen. Foto: Elsikkerhet Norge AS

Dette kunne virkelig ha gått ille. Det er med god grunn at vi frarådes å bruke vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin om natta.

Ola Rasch, brannutreder og elsikkerhetsingeniør i Elsikkerhet Norge.

Selv om det ikke er ofte, så kan det oppstå varmgang og brann i hvitevarer. Når du ligger og sover er det mulig du ikke våkner før det er for sent. De fleste boligbrannene som tar liv oppstår om natta.