Trygg bruk av strøm utendørs

Om sommeren bruker vi mye av tiden vår ute. Da trenger du jo strøm til terrassevarmer, spabad, ladestasjon til robotgressklipperen og vaffeljernet, for å nevne noe.

Som alt elektrisk utstyr du skal bruke utendørs, må også ladestasjonen til robotgressklipperen være koblet til strømuttak som er jordet. Når du skal velge elektriske produkter for utendørs bruk, må du også huske at det er mye fuktighet og dermed krever en høyere IP-klassifisering. Les mer om dette.

Her har robotgressklipperens ladestasjon fått egen garasje.

Et boblebad og terrassevarmer bruker mye strøm på én gang. Du må derfor sikre at det elektriske anlegget ditt er beregnet for det før du tar det i bruk. Er du usikker, spør alltid en elektriker om råd.

Uansett hvilket utstyr du skal bruke ute, gjelder dette:

  • Les nøye gjennom bruksanvisningen.
  • Ikke koble spabadet ditt til skjøteledning!!
  • Undersøk om den aktuelle kursen vil tåle belastningen og har jordfeilvern.
  • Hvis du er usikker på dette, eller ser at kursen vil bli overbelastet må du kontakte en elektriker.
  • Du finner elektriker i Elvirksomhetsregisteret.

Elsikkert spabad

  • Spabad må normalt tilkobles en egen kurs med jordfeilvern.
  • Ikke bruk et utendørs boblebad mens det er torden og uvær. Et lyn kan treffe vannet og gi deg et livstruende støt.
  • Strøm og vann er en dårlig kombinasjon. Hold god avstand til lyslenker, radio/musikkanlegg, mobiltelefon tilkoblet strøm og andre elektriske produkter.

Et typisk boblebad bruker omkring 1500 watt. Hvis du har en kurs på 10 A ute, vil den tåle 2300 watt, Har du flere tilkoblinger på samme kurs, vil kursen kunne bli overbelastet.

En glad mann med stråhatt i jacuzzi

Overbelastning av kursen vil føre til at sikringen går, eller det kan forårsake varmgang, driftsstad av boblebadet eller brann.

Sikringen på kursen må være tilpasset wattstyrken til spabadet og den skal ha et påmontert jordfeilvern. Det sørger for å kutte strømmen ved feil eller overbelastning av kursen.

Har du ikke utekontakt der du ønsker spabadet, må elektriker legge opp ny kontakt og evt. ny kurs. Uansett er det best å kontakte elektriker!

Bruk kun elektriker fra firma som er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Det er kun disse som har lov til å arbeide på det elektriske anlegget.

En IP-klassifisering består av to tall

  • Det første tallet beskriver beskyttelse mot inntrengning av objekter, f.eks. støv.
  • Det andre tallet beskriver beskyttelse mot vann.

Jo høyere IP-klassifisering, jo tettere er produktet. Det er fagfolk som best vet hvilken IP-klassifisering du bør velge på de ulike områdene utendørs.