Tips mot hyttebrann

Når det begynner å brenne i hytta, vil den ofte ikke være til å redde. Følger du disse rådene, reduserer du risikoen for brann i hytta.

  1. Kjøp med nye batterier til røykvarsleren før du drar på hytta. Er røykvarslerne dine eldre enn ti år, bør du like godt bytte dem ut med nye.
  2. Ikke ta med gamle og utrangerte elektriske produkter til hytta.
  3. Ikke bruk løse ovner når ingen er tilstede. De skal heller ikke kobles til skjøteledning.
  4. Lag en nødplakat. Det gjør det enklere for brann- og redningstjenesten å finne fram.

Sørg for at røykvarsler og brannslukkingsutstyr

Skulle det begynne å brenne i hytta, er det som regel opp til deg å starte slukkingen. Det kan ta lang tid før det lokale brannvesen rekker fram. Derfor er det svært viktig at du har slokkeutstyret tilgjengelig.

Hver år rykker brannvesenet ut til rundt 100 hyttebranner.
- Det kan være både langt å kjøre og vanskelig å finne frem. Ofte når vi ikke frem før hytta er helt nedbrent, sier brannsjef Erik Rognli i Kongsberg brann- og redningstjeneste til Gjensidige.no

Røykvarsleren er det viktigste livreddende brannverntiltaket på hytta. Det er de samme kravene som gjelder for fritidsboliger som andre boliger; minimum én fungerende røykvarsler og brannslukkingsapparat, eller brannslange. Ofte vil det være behov for flere røykvarslere. Disse bør være seriekoblet, slik at varsel om brann høres godt på alle soverom.

Komfyrvakt gjør matlaging tryggere på hytta.

Kjør brannøvelse

Vet alle hva de skal gjøre hvis det brenner? Det kan være enkelt å komme seg ut fra rom i første etasje, men har hytta hems kan det være solid brannfelle. Noen hemser har ikke fluktveier, mens andre har små vinduer som kan være vanskelige å ta seg ut gjennom. I en kritisk situasjon kan det bli umulig å ta seg ned i første etasje og ut ytterdørene. Da er hemsvinduene eneste rømningsvei. Legg inn en øvelse på å ta seg ut derfra.

  • Å feste og kaste ut brannstigen er det enkle, men så må dere evakuere ut gjennom vinduet med beina først. Det kan være ganske plundrete å finne trinnene og komme seg hurtig ned, men det går raskere hvis dere har øvd på forhånd.
  • Å teste brannslukkingsutstyret er også en viktig del av øvelsen. Gjør det gjerne sammen med barna. Utstyret bør være på et godt synlig sted som alle i familien kjenner til.
  • Å sjekke røykvarsleren bør du gjøre hver gang du kommer på hytta. Batteriet tappes fort i vinterkalde hytter.

Før du forlater hytta, sjekk at

  • komfyren og stekeovnen er slått ordentlig av.
  • vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske produkter er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten.
  • badstuovnen er skrudd av.