Finn ut om tilstanden på elanlegget
Du bør sette deg godt inn i alder, tilstand og hva som er utført av arbeider på det elektriske anlegget i boligen du tenker å kjøpe. For deg som kjøper leilighet/rekkehus tilknyttet et borettslag eller sameie, er det smart å få informasjon om tilstanden til det elektriske anlegget i fellesarealer.
Tre dokumenter alle boligkjøpere bør kjenne til
- Tilstandsrapport: En grundig, detaljert beskrivelse av boligens status med hensyn til teknisk tilstand og vedlikehold. Den beskriver avvik fra bestemte referansenivåer, det vil si byggeforskriftene og normale forventninger om tilstand etter slitasje og elde. Rapporten kan omfatte hele bygningen eller bare deler av den.
- Boligsalgsrapport: Gir grundig informasjon om tilstanden til boligen, hvor takstmannen følger en detaljert sjekkliste, og vurderer behovet for reparasjoner, fornyelse og vedlikehold når boligens verdi beregnes. I en boligsalgsrapport legges det spesiell vekt på de byggetekniske forholdene, som er særlig relevante ved eierskifte. Boligsalgsrapport fra NTF er basert på norsk standard (NS3600).
- Verditakst: Rapport etter befaring og oppmåling av boligen som kan inneholde en teknisk beskrivelse og angivelse av vedlikeholdsbehov, men uten de grundige undersøkelsene som kjennetegner en boligsalgs- og tilstandsrapport. Når verdien beregnes, vurderer takstmannen også forhold som beliggenhet, utsikt, solforhold, kommunikasjon samt nærhet til butikker og barneskole.
Kilde: NTF
Er det heftelser på boligen?
Spør megler om det er innhentet informasjon fra Det lokale eltilsyn (DLE), og når det sist har blitt ført tilsyn dersom det ikke opplyses om dette. Undersøk om eventuelle påpekte feil og mangler har blitt utbedret.
Vi anbefaler at det gjennomføres en faglig elkontroll ved alle eiendomsoverdragelser. Det gjør bolighandelen tryggere for både selger og kjøper. Spør derfor selger/megler om det er gjennomført kontroll, og be om dokumentasjon på dette.
Det er dessverre ikke utbredt å benytte eltakstmann ved boligsalg. De færreste takstmenn har kompetanse til å vurdere det elektriske anlegg. Derfor er det ofte slik at kjøper får lite informasjon om tilstanden til det elektriske anlegget. Forventet levetid for elektriske anlegg er 25-30 år.
Les tilstandsrapporten nøye!
Bruk god tid på visning og få klarhet i alle spørsmål du måtte ha fra megler og takstmann. Slik leser du tilstandsrapporten:
- Begynn med å lese konklusjonen for å få et generelt inntrykk av boligens tilstand.
- Gå deretter nøye gjennom de enkelte kontrollerte bygningsdelene.
- Merk deg risikoopplysninger og tilstandsgrad for hver del. Noen bygningsdeler er mer kostbare enn andre å skifte ut, som elektrisk anlegg, baderom, røropplegg, tak og drenering. Alvorlighetsgrad TG3 innebærer at bygningsdelen bør skiftes ut snarlig.
Fra og med 1.januar 2015 gikk Eiendom Norge, Norges Takseringsforbund, NITO-takst og Norges Eiendomsmeglerforbund sammen om en ny standard om tilstandsrapport ved kjøp og salg av bolig. Norsk Standard har lagt grunnlaget for tilstandsrapporten ved boligen. Målet med dette er at kjøper og selger skal ha mest mulig informasjon og et godt beslutningsgrunnlag i forbindelse med omsetning av en bolig. Det nye kravet til tilstandsrapport vil gjøre et eierskifte vesentlig mer betryggende og sikkert for begge parter.
En av de vanligste årsakene til at mange boligsalg ender med konflikt, er at mange boliger kun selges med verditakst. Denne taksten sier lite om boligens tilstand i forhold til hva en tilstandsrapport ville gjort. Takstrapporter inneholder dessuten ofte begrenset med informasjon om tilstanden til det elektriske anlegget.
Oppbevaring av dokumenter
Når en tilstandsrapport skal lages, er det viktig at boligeier har tatt vare på dokumentasjon av utførte arbeider. Skjulte anlegg og bygningsdeler med dokumentert fagmessig utførelse vil ikke bli påvist avvik dersom de er yngre enn fem år. For eksempel så vil et nyoppusset bad automatisk få påskrevet vesentlige avvik dersom man mangler nødvendig dokumentasjon. Ettersom det nå stilles slike krav til tilstandsrapport, kan du som er på boligjakt føle deg mer sikker på standarden i boligen du kjøper. Mange bruker boligmappa.no for oppbevaring av dokumenter tilknyttet boligen.