Lading av mobiltelefoner om natta medfører en sikkerhetsutfordring. Mobilkontakten som du dytter ladeledningen inn i kan være slitt, eller den kan ha blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå en nesten usynlig elektrisk lysbue med en temperatur på minst 3000 varmegrader! Dermed er det en risiko for at en ulmebrann kan oppstå. I slike situasjoner skal du ha en svært god røykvarsler for å bli vekket i tide.
1. Lad telefon og nettbrett i romtemperatur
Ekstremt lave eller høye temperaturer påvirker batteriets levetid. Høye temperaturer svekker levetiden på hele batteriet, og vil over tid gi det lavere kapasitet. Du bør derfor ikke oppbevare mobil eller nettbrett for varmt eller lade den i solsteiken. Pass også på at mobilen eller nettbrettet ikke lades i en brennhet bil om sommeren.
2. Bruk original lader
Originale ladere kan lade vesentlig raskere enn uoriginale ladere. Dette er spesielt for den nyeste generasjonen mobiler og nettbrett. Det er variasjoner i hvordan produsentene lager laderne sine. Selv om du har en hurtiglader fra et annet merke, er det ikke sikkert den lader mobilen eller nettbrettet din like hurtig som en original lader.
3. Bruk lader med riktig CE-merking
Når du skal kjøpe lader, bør du kjøpe en som er CE-godkjent.
4. Lad heller fra støpsel enn fra datamaskin
Ladingen går som regel raskere i støpsel. Unntaket er når mobilen eller nettbrettet blir ladet fra enkelte datamaskiner med kraftigere strøm i USB-porten, men i hovedsak bør du lade fra støpsel.
5. Du trenger ikke vente til batteriet er tomt
Mobilen eller nettbrettet trenger ikke være tom for strøm før du lader den på nytt. Alle mobilter og nettbrett som selges i dag kommer med batterier som tåler smålading. Litiumbatteriene krever ikke noen tømming av kapasiteten til null, for så å lades til fullt, slik eldre batterier trives med.
6. Unngå tomt batteri med nødlader
Skal du være lenge på et sted du ikke har mulighet til å lade mobil eller nettbrett fra støpsel eller andre ladekilder, kan en nødlader være god å ha. En nødlader eller mobil lader er liten, og lett å ta med overalt.
7. Bruk ladedeksel
Et ladedeksel er en variant av nødladeren, men i en annen uforming. Dekselet kan forsyne mobilen med strøm – både når du bruker den, og når den ligger i jakkelomma. Du må lade dekselet for at det skal kunne gi strøm til telefonen din. Husk derfor at dekselet er ladet opp før du bruker det. Skal du kjøpe et ladedeksel, må du passe på at dekselet passer din telefon.
8. Kjøp mange ladere
Siden mange smarttelefoner og nettbrett fort går tomme for strøm, kan det være lurt å investere i flere originale ladere. Laderne kan du ha der du er mye – på jobb, i stua, i bilen. Et godt råd er å ha ladere på flere steder der du er i løpet av dagen. Lad når du kjører bil, og ha en USB-kabel slik at du kan lade når du bruker PC-en.