Smarte hus er mer elsikre

De tekniske nyvinningene gir mulighet for større elsikkerhet. Tenk derfor smarthus når du kjøper, bygger eller pusser opp boligen!

Lysene, kjøleskapet, røykvarsleren, kaffemaskinen og selv varmeovnen er eksempler på gjenstander kan styre i et smarthjem. Du kan til og med styre med telefonen hvordan det skal lukte hjemme hos deg.

Smarte hjem betyr også mer elsikre hjem. Et fullt utbygd smarthus automatiserer og forbedrer en lang rekke manuelle oppgaver, øker sikkerheten og kan spare strøm. ​Det finnes knapt grenser for hva som kan legges inn i samme styringssystem.  Når du uansett skal trekke kabler og legge ting skjult, er det hensiktsmessig å legge kabler for styringssystemet i veggen. Du får flere ulike styringssystemer eller ett samlet, enten du skal styre alarm og brann, musikk, varme, lys, ventilasjon og gardiner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hva består et smarthus av?

Smarthus kan deles inn i tre kategorier

  1. «Hub» – en enhet som gjør at de smarte «tingene» dine snakker sammen. Disse må som regel kobles opp direkte til bredbåndsruteren din hjemme, og hvis du skal kombinere flere smarthjemsystemer blir det raskt mange slike «smarthubber». Én for lysene, én for kameraene, én for de smarte stikkontaktene osv.
  2. Sensorer – er smarthusets øyne og ører. Jo flere slike du har, jo mer sofistikert kan du gjøre automatiseringen av hjemmet ditt. Det er et hav å velge mellom, men mest vanlig er sensorer for temperatur, fuktighet, vibrasjon, lys, luftkvalitet, lyd og et magnetsensor som kan registrere hvis en dør eller et vindu er åpent eller lukket. Smarttelefonen din kan fungere som en sensor som forteller hvor i huset du befinner deg.
  3. Smartenhetene – er de som gjør «ting». Dvs. en lyspærer og lamper, fjernstyrte stikkontakter og strømbrytere, sikkerhetskameraer og termostater (og mye, mye mer). Når disse kobles sammen med sensoren, kan vi for eksempel få en bevegelsessensor på soverommet til å starte en varmeovn eller kaffetrakteren på morgenen.

I tillegg kan en del forskjellige smarthjem-løsninger snakke sammen over If This Then That (IFTTT) (en nettjeneste som for eksempel lar telefonen din si fra når du er på vei hjem og dermed skru varmen opp i hjemmet).

Smarte strømplugger (smartplugg) er den billigste måten du kan automatisere deler av hjemmet ditt på. Den fungerer så enkelt at du kan bestemme når et produkt skal slås av og på. Du sparer strøm samtidig som du øker elsikkerheten i hjemmet! Det finnes ulike smartplugger på markedet, og de lar seg styres via en app.

Les alltid bruksanvisningen nøye! Sjekk at smartpluggen er dimensjonert for det du ønsker å bruke den til. Den er sannsynligvis ikke dimensjonert for høyt strømtrekk over tid slik som ved styring av varmtvannsbereder, elbillader eller varmeovner. Da risikerer du overoppheting, varmgang og brann.

Ved å integrere styring av stikkontakter kan du være sikker på at alle elektriske apparater er avslått når du sover eller forlater boligen. Usikker på om du slo av kaffetrakteren? Husket du å slå av kokeplatene? Med en bortefunksjon kan du være trygg på at elektriske apparater og lys slås av når du forlater boligen.