Tips til hyttepåske

Vi ønsker deg og dine en elsikker og god påske! Her er noen tips til dere.

Ta en elsjekk mens du er på hytta:

Det er like viktig med god elsikkerhet på hytta som hjemme.

 • Sjekk sikringsskapet, stikkontakter og støpsler for varmgang. Ser du avfarging, brunsvidde merker etc., så må du kontakte elektriker. Husk kun å bruke elektrikere som er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
 • Sjekk støpsel og kontakt til varmtvannsbereder for varmgang.
 • De fleste av oss har flere elektriske apparater på hytta nå enn det vi hadde tidligere. Er det nok stikkontakter på hytta, eller må du ofte ty til skjøteledninger? Kontakt fagfolk og få inn flere stikkontakter. Det reduserer faren for varmgang!
 • Bruk kun fastmonterte varmeovner, evt. varmekabler. Pass på at det ikke er noe som tildekker ovnene og at det er god avstand til møbler.
 • Ikke ta med gamle og utrangerte elektriske produkter på hytta!
 • Flatskjermen har både lavere energiforbruk og lavere interne spenninger, og er sannsynligvis årsaken til at det har vært en nedgang i antall boligbranner som skyldes TV-apparater. Derfor er det ikke lurt å ta med den gamle utrangerte TVen opp på hytta!
 • Når du forlater hytten for denne gang, så pass på at det ikke står på noen løse ovner, vifteovner, oljefylte ovner elign.
 • Sett heller ikke på oppvaskmaskinen når du drar hjem, selv om det er kjekt at oppvasken er ferdig til neste gang du kommer. Vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler utpeker seg i brannstatistikken som de mest utsatte, og bør kun kjøres mens du er våken og hjemme.
 • Ikke bruk løse ovner når ingen er tilstede!

Kjøp med nye batterier til røykvarslerne.

Før du forlater hytta og drar hjem:

 1. Blås ut levende lys og parafinlamper.
  Sørg for at alle levende lys er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom der det er tent levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale. Det finnes et stort utvalg gode LED-lys på markedet nå noe som gir deg en ekstra trygghet.
 2. Sjekk komfyren og stekeovnen.
  Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Dette kan også redusere risikoen for tørrkoking. Skru av badstuovnen.
 3. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin.
  Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten.
 4. Lad mobilen på et brannsikkert underlag, og helst på dagtid mens du er tilstede og våken.
  Vi anbefaler deg ikke å lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis det er nødvendig å lade om natten, bør du lade rett i stikkontakten og ikke på soverommet. Lad på ryddig, stabilt og ikke-brennbart underlag med optiske røykvarslere i nærheten.
 5. Sjekk peisen, og andre typer ovner.
  Pass på at du ikke bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovner.
 6. Husk å sjekke badstuovnen. Skru den av!
 7. Skru av oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel.
  Vi anbefaler deg å ikke bruke vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten dersom du kan unngå det.
 8. Grillet dere pølser ute? Sjekk at grillen er skrudd av, bålpanna eller bålet er ordentlig slokket!