Regelverket
Prosjektering, utførelse, bruk og vedlikehold av elektriske anlegg og elektrisk utstyr reguleres gjennom lover, forskrifter og normer.
Snarveier
Lover
Innen elsikkerhetsområdet er det Lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (Eltilsynsloven) som ligger til grunn for de sentrale delene av regelverket. Den kommer også til anvendelse for tilsyn med etterlevelsen av regelverket. Nedenunder er en beskrivelse av relevante lover.
Lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (eltilsynsloven)
Eltilsynsloven regulerer hvordan elektriske anlegg skal prosjekteres, utføres, drives, vedlikeholdes og kontrolleres slik at de ikke frembyr fare for liv, helse og materielle verdier.
Lom om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (eltilsynsloven)Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker
Loven regulerer i første rekke saksbehandlingen når det treffes avgjørelser i den offentlige forvaltning og særlig partenes rettigheter under saksbehandlingen. I tillegg inneholder loven en bestemmelse om generell veiledningsplikt for forvaltningen (§ 11) og bestemmelser om taushetsplikt for offentlige tjenestemenn og andre som handler på vegne av stat eller kommune (§§ 13-13f).
Forvaltningsloven gjelder, når ikke annet er bestemt, for all virksomhet som drives av organer for stat eller kommune. Dessuten gjelder den når private utøver offentlig myndighet på vegne av stat eller kommune, jfr. § 1
Loven gjelder blant annet for tilsynsarbeidet som utføres innen elsikkerhetsområdet, blant annet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Det lokale eltilsyn (DLE) og sakkyndige selskaper.
Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven)Lov om rett til innsyn i dokument i offentlig virksomhet (offentlighetsloven)
Loven regulerer offentliggjøring av forvaltningsdokumenter for pressefolk og andre som ikke er part i en konkret sak. Formålet med loven er å legge til rette for at offentlige virksomheter er åpne og gjennomsiktige for slik å styrke informasjons- og ytringsfriheten, den demokratiske deltagelsen, rettstryggheten for den enkelte, tilliten til det offentlige og kontrollen fra allmennheten.
Loven skal og legge til rette for videre bruk av offentlig informasjon.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentlig virksomhet (offentlighetsloven)Forskrifter
Forskriftene inneholder utfyllende regler for hvordan bestemmelsene i loven skal oppnås. En forskrift kan igjen ha tilhørende veiledning som utdyper reglene i forskriften.
En forskrift er en rettslig bindende regulering som må ha hjemmel i lov. Forskrifter kan i likhet med lover ikke gis tilbakevirkende kraft. Å overtre forskrifter kan være straffbart. Dette forutsetter at enten den aktuelle hjemmelsloven eller forskriften selv foreskriver dette.
Nedenfor finner du en beskrivelse av de mest sentrale forskriftene innen elsikkerhetsområdet, med tilhørende linker til selve forskriften.
Forskrift om det lokale elektrisitetstilsyn og sakkyndige som utfører oppgaver for netteier (FDLE)
Forskriften skal sikre at tilsynet som utføres med hjemmel i lov 24. mai 1929 nr. 4 om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (el-tilsynsloven) utøves på en uavhengig og betryggende måte med sikte på å etablere, vedlikeholde og utvikle forsvarlig elsikkerhet.
Forskriften gjelder for netteiere som av sentral tilsynsmyndighet er pålagt å utføre tilsyn med elanlegg og elektrisk utstyr. Forskriften gjelder også for det lokale elektrisitetstilsyn og sakkyndige som utfører oppgaver for netteier.
Forskrift om det lokale elektrisitetstilsyn og sakkyndige som utfører oppgaver for netteier (FDLE)Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek)
Forskriften fastsetter krav til foretak og personer som utfører eller tilbyr å utføre arbeid knyttet til elanlegg og elektrisk utstyr slik at arbeidet ikke fører til skade på liv, helse eller materielle verdier. Med foretak menes også underenheter til et foretak.
Formålet med forskriften er å forhindre at elanlegg og elektrisk utstyr fører til skade på liv, helse og materielle verdier. Ved å stille krav om kvalifikasjoner overfor de som skal arbeide opp mot elanlegg og elektrisk utstyr, vil man sikre at arbeidet gjøres på en slik måte at anleggene og utstyret oppfyller kravene som følger av de tekniske forskriftene. Forskriften skal samtidig bidra til at den som utfører arbeidet er i stand til å ivareta sin egen og andres sikkerhet.
For eier og bruker av elanlegg og elektrisk utstyr er det viktig å merke seg at forskriften regulerer hvem som har lov å utføre arbeider på disse. Fek § 6 med veiledning handler om hva du som ikke-faglærte kan utføre av arbeider i forbindelse med egne elanlegg.
Fek trådde i kraft 1. juli 2013 og erstattet da forskriftene Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke) og Forskrift om registrering av virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg (fre).
Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek)Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse)
Forskriften skal ivareta sikkerheten ved arbeid på, eller i nærheten av, elanlegg ved at det stilles krav om at aktivitetene skal være tilstrekkelig planlagt og at det skal iverksettes nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå skade på liv, helse og materielle verdier.
Forskriften gjelder for arbeid på, eller i nærheten av, elanlegg som er under spenning eller er tilrettelagt for å komme under spenning, samt for drift av elanlegg. Forskriften gjelder videre for elanlegg under bygging eller demontering, selv om de ikke er tilrettelagt for å komme under spenning, dersom anleggene kan komme under spenning på annen måte.
Eier av virksomhet og eier/driver av anlegg som omfattes av denne forskriften skal sørge for at aktiviteter som reguleres av forskriften utføres forsvarlig.
Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse)Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (fel)
Formålet med forskriften er å oppnå forsvarlig elsikkerhet ved prosjektering, utførelse, endringer og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg (opptil 1000V vekselspenning eller 1500V likespenning) og ved bruk av elektrisk utstyr tilkoblet slike anlegg.
Særlig viktig er det å merke seg § 9 som beskriver at eier og bruker av anlegg som omfattes av forskriften skal sørge for at det blir foretatt nødvendig ettersyn og vedlikehold slik at anlegget til enhver tid tilfredsstiller sikkerhetskravene i forskriften, samt at ved bruk og tilkobling av elektrisk utstyr til anlegget skal det vises aktsomhet slik at det ikke oppstår fare for liv eller eiendom.
Enhver som prosjekterer, utfører, endrer eller foretar vedlikehold av anlegg er ansvarlig for at arbeidet som foretas er i samsvar med forskriftens krav.
Forskrift om elektrisk utstyr (feu)
Formålet med forskriften at elektrisk utstyr som gjøres tilgjengelig på markedet, oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav. Forskriften stiller krav til de som produserer, importerer, omsetter og markedsfører elektrisk utstyr og materiell. Herunder også opplysningsplikt overfor forbruker når elektrisk installasjonsmateriell tilbys.
Forskrift om elektrisk utstyr (feu)Forskrift om elektromagnetisk kompatibilitet
Forskriften skal sikre at apparater og faste installasjoner holder et hensiktsmessig nivå av elektromagnetisk kompatibilitet. Med dette menes at apparater og faste installasjoner skal ha evne til å virke tilfredsstillende i sitt elektromagnetiske miljø uten å forårsake uakseptable elektromagnetiske forstyrrelser for andre apparater og faste installasjoner i dette miljøet.
Forskriften stiller krav til de som produserer, importerer, omsetter og markedsfører slike apparater, i tillegg til de som eier, bruker, prosjekterer, utfører, endrer eller foretar vedlikehold av faste installasjoner som omfattes av forskriften.
Forskrift om elektromagnetisk kompatibilitetForskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Gjennom krav om systematisk gjennomføring av tiltak, skal denne forskriften fremme et forbedringsarbeid i virksomhetene innen arbeidsmiljø og sikkerhet (herunder elsikkerhet), forebygging av helseskade eller miljøforstyrrelser fra produkter eller forbrukertjenester og vern av det ytre miljø mot forurensning og en bedre behandling av avfall.
Forskriften gjelder de fleste typer virksomheter og sier at den som leder virksomheten plikter å sørge for systematisk oppfølging av de kravene regelverket stiller til HMS i sin bedrift. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres representanter. Hensikten med systemet er å sikre at problemer oppdages og tas hånd om i tide. Internkontroll handler om kvalitetssikring.
Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomhet (internkontrollforskriften)Forskrift om håndtering av medisinsk utstyr (FHMU)
Formålet med forskriften er å sikre at medisinsk utstyr til enhver tid er sikkert, vedlikeholdes korrekt og brukes forsvarlig i samsvar med sitt formål. Forskriften er rettet mot virksomheter som f.eks. helseinstitusjoner sykehus, pleie- og sykehjem, klinikker, legekontorer, tannlegekontorer, veterinærpraksiser o.l. Som virksomhet regnes også de som stiller tekniske hjelpemidler til disposisjon for bruk i hjemmet som hjelpemiddelsentraler og kommuner.
Forskriften er en funksjonell forskrift tilpasset forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften). Det er de enkelte virksomhetene som omfattes av forskriften som har ansvar for å innføre og utøve internkontroll for å oppfylle forskriftens krav. Internkontrollen skal være basert på vurdering av risiko som er forbundet med virksomheten eller bruk av det enkelte utstyr.
Sikkerhetskravene forskriften viser til er i praksis det som er nedfelt i de harmoniserte standardene som f.eks. EN 60601- og EN 61010-serien og andre standarder med tilsvarende sikkerhetsmessig gyldighetsområde. Disse standardene angir de tekniske forutsetningene som direktivene fastsetter for at utstyret skal være sikkert med hensyn til utførelse, installasjon og den rent tekniske bruk av utstyret. Det er ikke forskriftens intensjon å regulere de medisinske vurderinger som når og i hvilke sammenhenger utstyret skal brukes.
Forskriften trådte i kraft 1. januar 2014 og er i praksis en utvidelse av virkeområdet til Forskrift om bruk og vedlikehold av elektromedisinsk utstyr (FEMU) og gjelder nå for alt medisinsk utstyr. Sistnevnte oppheves ved ikrafttredelse av den nye forskriften.
Forskrift om håndtering av medisinsk utstyr (fhmu)Forskrift om medisinsk utstyr (fmu)
Formålet med forskriften er å sikre at medisinsk utstyr ikke medfører fare for pasienter, brukere og eventuelt andre personers sikkerhet i forbindelse med produksjon, konstruksjon, omsetning og bruk av slikt utstyr.
Forskriften retter seg mot enhver som produserer, markedsfører eller omsetter utstyr for bruk i Norge eller annen EØS-stat, tekniske kontrollorgan og de som i sin virksomhet eier eller bruker medisinsk utstyr.
Forskrift om medisinsk utstyrForskrift om maskiner (fm)
Formålet med forskriften er å sikre at maskiner og sikkerhetskomponenter konstrueres og bygges slik at arbeidstakere og forbrukere er vernet mot skader på liv og helse og ikke blir utsatt for uheldige belastninger.
Forskriften er begrenset til å gjelde bygging og konstruksjon av maskiner. Den retter seg derfor mot produsenter, importører, leverandører og andre forhandlere. Bruk av maskiner i en virksomhet omfattes ikke av denne forskriften.
Maskiner som kommer inn under forskriften skal ha samsvarserklæring og være CE-merket. En rekke maskiner omfattes imidlertid ikke av denne forskriften. Disse er listet opp i forskriften § 1 Virkeområde.
Forskrift om maskinerForskrift om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område (fusex)
Forskriften skal sikre at produktene som omfattes av forskriftene og som gjøres tilgjengelig på markedet, oppfyller grunnleggende helse- og sikkerhetskrav.
Forskriften gjelder for utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område, komponenter beregnet på innbygging i slikt utstyr og sikkerhetssystemer, og sikkerhets-, betjenings- og justeringsinnretninger til bruk utenfor eksplosjonsfarlig område, men som er nødvendige for eller bidrar til at utstyret og sikkerhetssystemene fungerer sikkert i forbindelse med eksplosjonsfare.
Forskriften stiller krav til de som produserer, importerer, omsetter og markedsfører slikt utstyr og sikkerhetssystemer.
Forskrift om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig områdeForskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer (fhosex)
Formålet med forskriften er å verne arbeidstakere og andre personer samt materielle verdier mot farer som følge av eksplosiv atmosfære; nærmere bestemt beskyttelse mot risiko for brann, eksplosjon og lignende hendelser som kan oppstå der hvor brennbare/eksplosjonsfarlige stoffer er i bruk eller er tildtedeværende/lagret på arbeidsplassen.
I virksomheter hvor det kan oppstå fare gjennom eksplosiv atmosfære, skal arbeidsgiver, eller annen som er ansvarlig for virksomheten, sørge for at bestemmelsene som regulerer sikkerheten følges.
Forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærerNormer og standarder
Forskriftene innen elsikkerhetsområdet viser ofte til normer som beskriver hvordan kravene i forskriften kan oppfylles. Forskriftene med veiledning, og de normene det vises til, viser samlet sett til det sikkerhetsnivået som skal legges til grunn. Det er derfor viktig at alle som utfører arbeid tilknyttet elektrisk anlegg og utstyr er godt kjent med normene.
Det er imidlertid bare forskriftene som er juridisk bindende. Løsninger som avviker fra veiledninger og normer vil derfor kunne benyttes forutsatt at den valgte løsningen oppnår minst samme sikkerhetsnivå som om veiledningene og normene hadde blitt benyttet. Avvikende løsninger fra veiledninger og normer skal imidlertid begrunnes og dokumenteres.
I tillegg til de normene som forskriftene viser til finnes det også bransjestandarder, spesifikasjoner, guider etc. som inneholder mer detaljerte og konkrete løsningsbeskrivelser basert på aktuelle forskrifter og normer. I likhet med normene er det frivillig å benytte seg av disse.
Begrepene norm og standard er synonyme. Det er Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) som fastsetter elektrotekniske normer (standarder) i Norge. NEK er også det norske medlemsorgan i International Electrotechnical Commission (IEC) og European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC). Gjennom Norges medlemskap i CENELEC er vi forpliktet til å implementere alle Europanormer fra CENELEC som norske elektrotekniske normer (NEK EN).
Normer, standarder, spesifikasjoner, guider etc. er ikke fritt tilgjengelig på internett, men kan kjøpes fra ulike aktører i trykte eller elektroniske utgaver.
NEK 399 – Tilknytningspunkt for elanlegg og ekomnett
NEK 399 omhandler tilknytning mellom sluttbrukers elanlegg og ekomnett mot tilsvarende allment nett. Normen spesifiserer krav til utforming av tilknytningspunkt, eierforhold, ansvar og plikter til involverte parter – og danner grunnlag for privatrettslig avtale mellom partene.
Formålet med normen er å til rette for effektiv samhandling, forutsigbarhet og størst mulig grad bruk av standardiserte løsninger. Normen spesifiserer også krav til design, utforming og test av tilknytningsskap.
Normen gjelder for nye bygninger, men anbefales også brukt ved større ombygginger.
Ytterligere informasjon om NEK 399NEK 400 – Elektriske Lavspenningsinstallasjoner
NEK 400 er en av de mest sentrale normene innenfor elektriske lavspenningsanlegg. Dette er en samling av flere delnormer hvor hver delnorm (bortsett fra normene i del 8 som er rent nasjonale) er forankret i tilsvarende internasjonal norm fra CENELEC og/eller IEC.
Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg viser til NEK 400 som en metode for å oppfylle forskriftens sikkerhetskrav. Denne normen legges derfor til grunn for utførelsen av de fleste lavspenningsanlegg.
Delnormen NEK 400-8-823, også kalt bolignormen, er spesielt rettet mot elektriske installasjoner i boliger. Denne er særlig relevant for alle som skal bygge ny bolig.
NEK 400 har også to tilhørende tekniske spesifikasjoner, «NEK 400 bolig» og «NEK 400 landbruk». Dette er tekniske spesifikasjoner for planlegging, installasjon, verifikasjon og dokumentasjon av elektriske installasjoner i henholdsvis boliger og landbruksbygninger. Spesifikasjonene er en forenklet og konservativ tolkning og beskrivelse av kravene i NEK 400, dvs. at de løsninger og føringer som gis, er godt innenfor rammen av kravene i NEK 400.
Bestill NEK 400