Elsikkerhetsdagen 2023 i tall

Elsikkerhetsdagen holdes 15. oktober hvert år, og gir deltakerne en god mulighet til selv å sjekke tilstanden på det elektriske anlegget hjemme. Under årets Elsikkerhetsdag benyttet over 30 000 seg av denne muligheten.

Siden i fjor har Elsikkerhetsdagen hatt en kraftig økning i deltakende nettselskaper. I fjor var det 11 nettselskaper som kunne tilby Elsikkerhetsdagens egenkontroll til kundene sine, mens det i år var hele 23 nettselskaper. Dette betyr at langt flere har muligheten til å ta kontroll over sin egen elsikkerhet.

Under årets Elsikkerhetsdag ble det oppdaget 3 845 tilfeller av varmgang på støpsler til for eksempel varmtvannsberedere og vaskemaskiner. Varmgang er misfarging/brennmerker som oppstår på grunn av kontaktsvikt og dårlig forbindelse. Dette er et faretegn, og kan føre til brann. Når varmgang blir oppdaget tidlig, har man mulighet til å kontakte en registrert elektriker før det utvikler seg til noe skummelt.

69 prosent av alle som gjennomførte egenkontrollen har overspenningsvern i sikringsskapet sitt. Dette er en enhet som sitter inne i sikringsskapet og beskytter mot uventede spenningsendringer, som for eksempel lyn. Hvis sikringsskapet ditt ikke har overspenningsvern, er dette noe vi absolutt anbefaler at du får ettermontert.  

Heldigvis viser egenkontrollen at kun 5 prosent bruker skjøteledning til utstyr som trekker mye strøm. Dette kan være for eksempel kjøleskap, vaskemaskiner eller elektriske varmeovner. Skjøteledninger skal kun brukes til produkter som bruker under 1000 watt og er kun beregnet på midlertidig bruk.  

Egenkontrollen viste også at så mye som 97 prosent sjekker røykvarslerne sine årlig. Dette er imponerende mange, men vi skulle gjerne ha vært på 100 prosent!

Vi fant også ut at 6 prosent lader elbil i vanlig stikkontakt. Vi anbefaler fastmontert ladeboks til alle elbileiere. Har du eller skal du etablere en ladeplass til elbil etter 1. juli 2022, er du pålagt å installere ladeboks. Å lade fra vanlig stikkontakt er altså ikke lenger et alternativ.