Flyttbar ovn førte til brann

Tenk deg å våkne opp til lukten av røyk og en seng som står i brann kl. 02.09 om natta! Det gjorde en huseier i november i fjor. Under brannetterforskningen ble det påvist at en flyttbar varmeovn stod for tett inntil senga.

Flere velger flyttbare ovner som en enkel løsning for å varme opp et rom. Lar du disse stå på mens du sover, kan du risikere at det er et brennende hett soverom du våkner opp i. Bokstavelig talt.

– Det er ikke uvanlig at flyttbare varmeovner er en årsak til boligbranner, advarer brannetterforsker Raymond Øien i Elsikkerhet Norge AS. Han råder deg til å velge fastmonterte varmekilder.

En brannetterforsker kan sjelden konkludere en brannårsak med 100 prosent sikkerhet, men i dette tilfelle er årsaken til brann med en viss sannsynlighet den frittstående konvektorovnen på soverommet.

– Den frittstående konvektorovnen var eneste varmekilden i rommet og stod alltid på for å unngå at det ble minusgrader i soverommet. Ovnen stod på 22 grader. Den aktuelle ovnen hadde justerbar termostat, tre effekttrinn (750/1250/2000W) og overopphetingsvern, forteller Øien.

Frittstående eller flyttbare varmeovner er en brannrisiko
Vifteovner, oljeovner, konvektorovner; det finnes ulike varianter av frittstående varmeovner. De er praktiske fordi de kan flyttes fra rom til rom etter behov, men innebærer også en vesentlig større risiko enn veggfaste ovner fordi de kan velte eller overflaten kan bli så varme at de antenner brennbart materiale i nærheten. Det ble det også advart mot i bruksanvisningen til denne varmeovnen:

  • La aldri ovnen stå uten tilsyn mens den er i bruk. Vri alltid produktet til AV-posisjon og trekk det ut av stikkontakten når det ikke er i bruk
  • Ikke plasser ovnen i nærheten av brennbare materialer, overflater eller stoffer, da det kan være fare for brann. Hold de overnevnte brennbare materialer, overflater eller stoffer minst 1 meter fra forsiden av produktet og hold dem borte fra sidene og baksiden.

Merk at det i dette tilfellet er angitt en avstand på én (1) meter mellom ovnen og brennbare materialer. Tenk derfor nøye på hvor du bruker varmeovn og hva du har innenfor én meter.

Les alltid bruksanvisningen!

Hvis du bruker varmeovnen din på feil måte, risikerer du å få avkortet forsikringsbeløpet om den forårsaker brann. Brannetterforskeren har ett klart og tydelig råd: Bruk kun fastmonterte varmekilder, som for eksempel veggfaste panelovner. Det er tryggere! Skulle du likevel velge å bruke flyttbare ovner, les bruksanvisningen meget nøye, bruk de kun når du er våken og til stede så du kan ha oppsyn med dem.

Foto alle bilder i galleri: Elsikkerhet Norge AS