Hva er du villig til å miste for å spare 20 øre?

Strømmen er dyrere enn vi er vant til. Mange velger å la vaskemaskinen jobbe på natta mens de sover. Det er ikke mange ørene å spare på, men høyner risikoen for dødsbrann betraktelig!

Nei, dette er ikke ren skremselspropaganda. Det tar fyr i vaskemaskiner og tørketromler også om natta når du og familien din sover. Det er ikke slik du sparer mest strøm, heller.

Hva sparer du egentlig ved å kjøre vaskemaskin om natta?

En vaskemaskin forbruker ca. 235 kWh i året. Dette forbruket baserer seg på 148 vask på 40 grader, 99 vask på 60 grader og 35 vask på 90 grader, totalt 282 vask på ett år. (kilde: Strøm.no)

Det betyr at én gjennomsnittsvask forbruker 0,8 kWh.

Ulike strømavtaler har ulike priser, men generelt sett ser det ut til at forskjellen mellom laveste og høyeste spotpris i døgnet ligger noenlunde jevnt på 25 øre pr. kWh. Det betyr at du sparer 20 øre for hver vask du kjører på laveste pris om natta framfor på dyreste tidspunkt på dagtid. (NB! Her er nettleie ikke inkludert!). Passer du på å vaske grytidlig morgen eller senere på kvelden, unngår du strømtoppene. Maskinene må være ferdig før du legger deg eller forlater boligen.

Hva er du villig til å risikere for å spare 20 øre? En brann kan føre til at du og familien mister hjemmet deres. En brann om natten kan bety at noen ikke kommer seg ut av et brennende hus.

Hvor mye strøm bruker de forskjellige produktene du har hjemme?

  • Komfyren forbruker ca. 800 kWh i året hvis du i snitt bruker den sju timer i uka.
  • Støvsuger forbruker 51 kWh i året ved "normal bruk".
  • En A-merket tørketrommelen forbruker 375 kWh i året, mens en C-merket trommel ligger på ca. 600 kWh.
  • En TV som står på i snitt 21 timer i uka, forbruker 110 kWh i året.
  • En brødrister klarer seg med beskjedne 10 kWh i året.
  • Fryseboksen derimot, den drar i snitt 640 kWh gjennom året.
    (Kilde: Strøm.no)

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strømprisene på Østlandet 10. november 2021

Brannfaren er reell!

Hvitevarer som vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner utsettes for påkjenninger som varme, fuktighet, vibrasjoner og støv/lo. Maskinene inneholder også mye elektronikk, varmeelementer, vifter og motorer. Det er ikke uvanlig at det starter brann i disse maskinene.

Når en brann oppstår om natta mens dere sover, vil dere sannsynligvis ikke oppdage det "før det er for sent". Jo senere du oppdager branntilløpet, jo større er sjansen for at dere ikke kommer dere ut av hjemmet i tide.

Seriekoblete røykvarslere vil gi tidligere varsling, spesielt hvis vaskemaskinen er plassert i kjeller eller i rom langt unna soverommet.

Kutt toppene i strømforbruket

Målet til myndighetene er å kutte toppene i forbruket vårt og utnytte kapasiteten i strømnettet bedre. Da sparer vi penger og miljøet. Nasjonale myndigheter ønsker at vi alle skal bruke strømnettet smartere for å redusere behovet for kostbare utbygginger. Derfor får alle strømkunder ny nettleie. Det er to ting som lønner seg å gjøre når ny nettleie innføres:

  1. Bruk mest strøm på kveldstid og/eller i helgen.
  2. Fordel strømforbruket utover i tid. For eksempel bør du ikke lade bilen samtidig som du lager middag og bruker varmtvann i større mengder.

Det betyr likevel ikke at du ikke skal bruke strømmen på en trygg måte. Derfor kan du selvfølgelig kjøre vaskemaskin og tørketrommel på kveldstid, men sørg for at maskinene er ferdig før du legger deg.