Loppisfunn av elektrisk utstyr

Elektrisk utstyr er i utgangspunktet ferskvare med begrenset levetid. Tenk deg derfor om før du tar en gammel lampe eller brødrister i gjenbruk.

Gjenbruk og loppisfunn er gode ting! Men du må være klar over at gammelt elektrisk utstyr kan være brannfeller. Her er fort snakk om 50 år gamle ledninger og koblinger i en lampe, eller en gammel brødrister med elektriske komponenter som er 30 år gamle. Det sier seg selv at det kan være utrygt å bruke.

Nye elektriske produkter inneholder en del beskyttelse- og sikkerhetsfunksjon som du ikke finner i gamle produkter.

Det finnes likevel muligheter

  • Sjekk produktet nøye før du kjøper. Er ledningene skadet eller slitt? Er isolasjonen tørr eller sprø? Da må det skiftes.
  • Sjekk også støpselet. Er det løst? Er det jordet eller ujordet, og vurder det opp mot hvor du har tenkt å bruke apparatet.

Hvis du kommer over en gammel lampe som du bare MÅ ha, kan du gjøre den tryggere å ta i bruk. Da leverer du produktet til en elektroreparatør for å skifte ut det elektriske materialet. Da slipper du å engste deg for at den gamle lampens originalkomponenter har blitt sprø og slitt. For det gir økt fare for strømgjennomgang og kan føre til brann.

Vi advarer mot å kjøpe brukte oljefylte varmeovner! De har en begrenset levetid på kun fem år!

Bilde fra gjenbruksbutikk der det selges elektriske produkter
Elektriske produkter leveres inn til gjenbruk, men vær obs på at gammelt elektrisk utstyr kan være brannfeller.

Skal du levere inn gammelt elektrisk utstyr, kan du se hvor du kan levere dette i din kommune.