Spis kald mat om natta! Eller kjøp varm mat ute før du drar hjem!
Hold deg unna komfyren og stekeovnen!
På oppdrag fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har brannforskere fra SINTEF kartlagt omfang og kjennetegn ved komfyrbranner.
- Det er flere komfyrbranner i løpet av sommermånedene enn ellers i året.
- Lørdag, natt til søndag er ukedagen med klart flest antall omkomne.
- Personer i aldersgruppen 26-35 år var de som omkom oftest om natten mellom kl. 0200-0600.
Unge berusede menn dør natt til søndag når de lager seg varm nattmat de sovner fra. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren.
Slik unngår du komfyrbrann og tørrkoking
- Installer komfyrvakt!
- Ha alltid oppsyn med kjeler og stekepanner i bruk på komfyren.
- Bruk tidsur/alarm når mat tilberedes i stekeovnen.
- Dobbeltsjekk at alle plater er skrudd av før du forlater kjøkkenet.
- Hold komfyrtoppen ren og ryddig!
- Ikke lag varm mat når du er trøtt eller i beruset tilstand.
- Sørg for god utluftning der det er fare for at matos kan starte brannalarmanlegget i bygningen.
- Legg til rette for rask tilgang til slokkemiddel på kjøkkenet. NB! Vann skal aldri brukes på branner i fett/olje!
Slik fungerer en komfyrvakt
En komfyrvakt består av to deler: En del som overvåker platetoppen, og en del som ligger skjult bak komfyren eller er plassert i sikringsskapet. Den skrur av strømmen til komfyren når overvåkingsenheten oppdager brannfare på platetoppen. Komfyrvakten gir først en alarm. Om ingen reagerer på denne, slås strømmen til komfyren av.