Bo tryggere som student

Sørg for at studentboligen ikke er en brannfelle! Følger du disse rådene, får du en tryggere studenttid.

  • Sørg for fungerende røykvarsler og brannslukningsutstyr!
  • Det skal alltid være minimum to rømningsveier!
  • Installer komfyrvakt. Det er så lett å sovne fra matlagingen.

Røykvarsler

Røykvarsleren monteres på høyeste punkt i taket, og minimum en halv meter fra veggen. Du må ha minimum en røykvarsler i hver etasje. Sørg for at de(n) plasseres slik at de(n) kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, ganger og soverom. Har du vaskerom, bør også røykvarsler plasseres der. Seriekoblete røykvarslere er lurt.

Brannslukningsutstyr

Brannslukningsutstyret må være lett tilgjengelig, enten du har pulverslukker eller skumslukker. Et brannteppe er greit å ha i nærheten når du lager mat. Kravet er at det er minimum ett brannslukkemiddel tilgjengelig i hjemmet ditt. På studentboligen kan det være hensiktsmessig med brannslukkeapparat.

Rømningsveier

Utrygge, blokkerte eller manglende rømningsveier er en av de største farene i mange boliger. Sørg for at det finnes minimum to rømningsveier. Rømningsveier kan enten være via to trapperom i for eksempel en bygård, eller et trapperom og et rømningsvindu. Hvis vinduet er en rømningsvei må du kunne komme ut uten å bruke stol eller stige! God varsling, brannslukker og trygge rømningsveier er et must!

Tips for å unngå brann

  1. Kjøp varm nattmat på vei hjem fra byen, eller spis kald mat når du er trøtt/beruset.
  2. Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det lampen tåler. Svimerker er et alvorlig faresignal.
  3. Bruk skjøteledninger med omhu og ikke belast dem med for mange elektriske produkter.
  4. Meld fra til eier om sikringer går ofte, eller hvis gamle skrusikringer blir så varme at det er ubehagelig å holde på dem.
  5. Tørk ikke klær på panelovn.
  6. Bruk flyttbare varmeovner kun når du er våken og hjemme, og ikke bruk skjøteledning til den.
  7. Oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel skal også kun brukes når du kan passe på at det ikke begynner å brenne.

Har du rom/hybel i gammelt hus?

Eldre boliger har ofte bare én strømkurs til hybelen, som kun er beregnet på belysning.

Med en mengde tekniske duppeditter og mange beboere i studentkollektiv kan strømforbruket kjapt overstige kapasiteten til anlegget. Det kan resultere i overbelastning og varmgang.

Dermed lever mange bachelor- og masteroppgaver farlig på studentenes datamaskiner. I beste fall kan det bety ødelagt datautstyr, tv eller musikkanlegg, og i verste fall kan det forårsake livsfarlige dødsbranner.

Føler du at huseier ikke oppfyller sine plikter når det gjelder sikkerhet, kan du tilkalle brannvesenet som kan foreta en gratis inspeksjon. De vil også ta saken videre hvis leiligheten ikke oppfyller kravene.